Pierwszy pięciogwiazdkowy hotel w Lublinie
Przy ul. Grodzkiej 30 na Starym Mieście został otwarty Hotel Alter, pierwszy w Lublinie obiekt skategoryzowany na pięć gwiazdek. Łączy w sobie historyczny klimat oraz wyjątkowy komfort. To butikowy hotel o wysokim standardzie i indywidualnej aranżacji wnętrz, stworzony z myślą o gościach ceniących sobie spokój i intymność.
Hotel Alter to wyjątkowe miejsce dla wyjątkowych osób. Powstał z myślą o gościach ceniących sobie zarówno luksus, najwyższą jakość i wygodę, jak również szanujących historię. To miejsce dla gości, którzy chcą spędzić czas w sposób komfortowy i niepowtarzalny.
Hotel Alter to miejsce, w którym elegancja nowoczesnych wnętrz łączy się z niepowtarzalnym stylem historycznych dodatków. Dodatków, które nawiązują do eksponatów o unikalnej wartości muzealnej i intrygującej historii odnoszącej się do zamierzchłych czasów. Zabytkowe eksponaty odkryto podczas prac związanych z procesem renowacji kamienicy, w której znajduje się hotel.
W wyjątkowych przestrzeniach hotelu znajduje się 13 ekskluzywnych pokoi, w tym sześć pokoi dwuosobowych, pięć pokoi luksusowych, Apartament Piotra Bonieckiego, Salon Grodzki, poza tym jest również sala konferencyjna, sala VIP, Spa & Wellness z basenem, jacuzzi, sauną suchą i łaźnią parową, bar oraz restauracja.
Wszystkie pomieszczenia zostały urządzone w elegancki i niebanalny sposób. Wnętrza wykończono w oparciu o zabytkowy charakter budynku, a każdy pokój posiada indywidualny układ architektoniczny, wynikający z historycznego rozmieszczenia powierzchni.
Strefa Wellness & Spa, usytuowana na drugim poziomie podziemnej kondygnacji, oferuje basen z kurtyną wodną, gejzerem i hydromasażem. Goście mogą także skorzystać z sauny suchej oraz łaźni parowej z aromaterapią. Do dyspozycji klientów oddany jest także gabinet masażu. Całość udekorowano lustrzaną mozaiką oraz akwariami, tworzącymi klimat relaksu i wyciszenia.
Na parterze Hotelu Alter znajduje się restauracja, stworzona dla gości ceniących zarówno tradycyjną, polską kuchnię w nowoczesnej aranżacji, jak i szukających wyjątkowych smaków z najdalszych zakątków świata. Szef kuchni, Wiesław Kurowski, przygotuje wykwintne potrawy z naturalnych produktów od regionalnych dostawców. Specjalnością hotelowego baru będą koktajle oraz whisky.